Wystąpienia członków zespołu organizacyjnego i kapituły smaku podczas XXIX Krajowych Dni Ziemniaka Potato Poland 2022 Zamarte

Podczas inaugurującej gali, w trzech panelach tematycznych udział wzięli: Jan Babczyszyn – przewodniczący zespołu organizacyjnego, Łukasz Klesyk – przewodniczący kapituły smaku, Zbigniew Kmieć – członek kapituły smaku oraz Adam Łukawski – przewodniczący kapituły opakowań i design’u. 

 

Wódki i okowity ziemniaczane odnotowują rosnącą popularność i wytwarzane są coraz częściej przez rzemieślników (wódki kraftowe). Łukasz Klesyk i Zbigniew Kmieć prezentują w swej debacie „Ziemniak w kieliszku” historię destylatów w Polsce. Wskazują także, czym – prócz samego surowca – różni się wódka ziemniaczana od tej wytwarzanej ze zboża. 

4000 artefaktów z 220 fabryk działających na terenie Polski – imponująca kolekcja historycznych etykiet i opakowań wódek ziemniaczanych od XIX wieku do lat 50-tych wieku XX. To także wyjątkowa opowieść o niespotykanych kształtach butelek, dawnych szyldach i plakatach reklamowych alkoholi, zebranych przez samego autora – Adama Łukawskiego.

Podczas gali „Potato Poland” dyrektor Instytutu Skrzynki Jan Babczyszyn oficjalnie ogłosił rozpoczęcie konkursu „Polish Potato Vodka Competition”.