„Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy” panel tematyczny na Smakach Regionów MTP
oraz uroczyste ogłoszenie wyników konkursu PPVC.

Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Smaki Regionów na MTP w sercu Pyrlandii Instytut Skrzynki zaprosił na niezwykły panel tematyczny pn. „Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy”. W poniedziałek, 26 września od godziny 10.30 można było wysłuchać ekspertów, którzy opowiedzieli:

– jaka jest historia ziemniaka w Europie i oczywiście w Polsce

– jakie są typy i odmiany ziemniaków

– co przeciętnie myślimy o ziemniakach i o ich smaku

– jakie są prawdziwe właściwości ziemniaka (film)

– co można wyprodukować z ziemniaków 

– ciekawostki z ziemniakami w roli głównej

– o ziemniakach w kieliszku (informacje z branży polskiego przemysłu spirytusowego)

– o idei konkursu PPVC  i misji  Instytutu Skrzynki

oraz zachęcił do degustacji lodów o smaku pyry.

Udział w panelu wzięli:

• Krzysztof Korolewicz – Prezes firmy EUROPLANT, miłośnik, przyjaciel i propagator ziemniaków w Polsce

• Witold Włodarczyk – Prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy

• Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki  (organizator konkursu PPVC.PL)

Moderatorem spotkania był Zbigniew Kmieć, Główny Ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ds. rolnictwa i żywności.

Na zakończenie (około godz. 11.30) nastąpiło uroczyste ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie dyplomów konkursu „Polskie Wódki i Okowity Ziemniaczane”, którego organizatorem był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Udział w konkursie wzięli twórcy polskich, tradycyjnych wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej.

W uroczystości wzięli też udział Ambasador sieci Culinary Heritage Europe Witold Wróbel oraz Koordynator globalny tej sieci  Niclas Fjellström. 

Partnerami wydarzenia byli:

• Polska Federacja Ziemniaka Potato Poland

• Polski Przemysł Spirytusowy

• Targi Smaki Regionów

• Europlant

• Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

• Culinary Heritage Europe

• Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

• Polskie Destylaty

• SPIRITS.com.pl

• Trybuszon

 Atrakcją podczas panelu było częstowanie lodami z Wytwórni Lodów z Kórnika, która jest członkiem Szlaku Kulinarnego Smaki Powiatu Poznańskiego. Wytwórnia została zwycięzcą w Plebiscycie „Mistrzowie Smaku” w kategorii lody roku w województwie wielkopolskim podczas targów Polagra.