„Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy” panel tematyczny na Smakach Regionów MTP
oraz uroczyste ogłoszenie wyników konkursu PPVC.
Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Smaki Regionów na MTP w sercu Pyrlandii Instytut Skrzynki zaprosił na niezwykły panel tematyczny pn. „Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy”. W poniedziałek, 26 września od godziny 10.30 można było wysłuchać ekspertów, którzy opowiedzieli:
– jaka jest historia ziemniaka w Europie i oczywiście w Polsce
– jakie są typy i odmiany ziemniaków
– co przeciętnie myślimy o ziemniakach i o ich smaku
– jakie są prawdziwe właściwości ziemniaka (film)
– co można wyprodukować z ziemniaków
– ciekawostki z ziemniakami w roli głównej
– o ziemniakach w kieliszku (informacje z branży polskiego przemysłu spirytusowego)
– o idei konkursu PPVC i misji Instytutu Skrzynki
oraz zachęcił do degustacji lodów o smaku pyry.
Udział w panelu wzięli:
• Krzysztof Korolewicz – Prezes firmy EUROPLANT, miłośnik, przyjaciel i propagator ziemniaków w Polsce
• Witold Włodarczyk – Prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy
• Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki (organizator konkursu PPVC.PL)
Moderatorem spotkania był Zbigniew Kmieć, Główny Ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ds. rolnictwa i żywności.
Na zakończenie (około godz. 11.30) nastąpiło uroczyste ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie dyplomów konkursu „Polskie Wódki i Okowity Ziemniaczane”, którego organizatorem był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Udział w konkursie wzięli twórcy polskich, tradycyjnych wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej.
W uroczystości wzięli też udział Ambasador sieci Culinary Heritage Europe Witold Wróbel oraz Koordynator globalny tej sieci Niclas Fjellström.
Partnerami wydarzenia byli:
• Polska Federacja Ziemniaka Potato Poland
• Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
• Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku